Why the water of Mother Ganga does not get bad - माता गंगा जी का जल ख़राब क्यों नहीं होता

 The Ganges (Bhagirathi), originating from Gangotri in the Himalayas, joins the Alaknanda at Haridwar (Devprayag). By coming here, some rocks dissolve in it, which creates a capacity in its water that does not let the water rot. The water of every river has its own biological structure, in which special types of dissolved substances are present which allow some type of bacteria to flourish and some do not. Scientific research has shown that there are bacteria in the Ganges water that do not allow the rotting germs to thrive, so the water does not deteriorate for long.

Scientists say that the quality of the water of Ganga coming from Gomukh-Gangotri in Haridwar does not have any side effect because it touches many lifesaving useful herbs, minerals and salts grown on the Himalayan Mountains. Scientific research has shown that there are many scientific reasons why the Ganges water that comes out of the Gangesotri of Himalayas is not spoiled. A bacteria called batria phos has been found in the Ganges water that eats undesirable substances produced by chemical reactions inside the water. This maintains purity of water.

There is an abundance of sulfur in the Ganges water; Therefore, it also does not deteriorate. Apart from this, some geochemical activities also take place in the Ganges water, so that insects are never produced in it. This is the reason that this water has always been considered as potable. As the Ganges moves beyond Haridwar to other cities, a mixture of garbage and industrial chemicals from cities, municipal corporations and farming is put into the Ganges.

Scientists' views and research

Scientific tests have shown that by bathing in Ganga water and drinking Ganga water, germs of diseases like cholera, plague, malaria and decay are destroyed. To confirm this, Dr. Hackins once came from the British Government to test for diseases related to Ganga water. He put cholera (kalra) germs in the Ganges water to test the Ganges water. Cholera's germ died in just 6 hours and when those germs were kept in ordinary water, it survived and grew into its innumerable. It has been seen that Ganga water is the water to cure various diseases.

हिमालय की कोख गंगोत्री से निकली गंगा (भागीरथी), हरिद्वार (देवप्रयाग) में अलकनंदा से मिलती है। यहाँ तक आते-आते इसमें कुछ चट्टानें घुलती जाती हैं जिससे इसके जल में ऐसी क्षमता पैदा हो जाती है जो पानी को सड़ने नहीं देती। हर नदी के जल की अपनी जैविक संरचना होती है, जिसमें वह ख़ास तरह के घुले हुए पदार्थ रहते हैं जो कुछ क़िस्म के जीवाणु को पनपने देते हैं और कुछ को नहीं। वैज्ञानिक शोध से पता चला है कि गंगा के पानी में ऐसे जीवाणु हैं जो सड़ाने वाले कीटाणुओं को पनपने नहीं देते, इसलिए पानी लंबे समय तक ख़राब नहीं होता।

वैज्ञानिक बताते हैं कि हरिद्वार में गोमुख- गंगोत्री से आ रही गंगा के जल की गुणवत्ता पर इसलिए कोई दुष्प्रभाव नहीं पड़ता, क्योंकि यह हिमालय पर्वत पर उगी हुई अनेकों जीवनदायनी उपयोगी जड़ी-बूटियों, खनिज पदार्थों और लवणों को स्पर्श करता हुआ आता है। वैज्ञानिक शोध से पता चला है कि हिमालय की कोख गंगोत्री से निकली गंगा के जल का ख़राब नहीं होने के कई वैज्ञानिक कारण भी हैं। गंगाजल में बैट्रिया फोस नामक एक बैक्टीरिया पाया गया है जो पानी के अंदर रासायनिक क्रियाओं से उत्पन्न होने वाले अवांछनीय पदार्थों को खाता रहता है। इससे जल की शुद्धता बनी रहती है।

गंगा के पानी में गंधक (सल्फर) की प्रचुर मात्रा मौजूद रहती है; इसलिए भी यह ख़राब नहीं होता। इसके अतिरिक्त कुछ भू-रासायनिक क्रियाएं भी गंगाजल में होती रहती हैं, जिससे इसमें कभी कीड़े पैदा नहीं होते। यही कारण है कि यह पानी सदा पीने योग्य माना गया है। जैसे-जैसे गंगा हरिद्वार से आगे अन्य शहरों की ओर बढ़ती जाती है शहरों, नगर निगमों और खेती-बाड़ी का कूड़ा-करकट तथा औद्योगिक रसायनों का मिश्रण गंगा में डाल दिया जाता है।

वैज्ञानिको के मत 

वैज्ञानिक परीक्षणों से पता चला है कि गंगाजल से स्नान करने तथा गंगाजल को पीने से हैजा, प्लेग, मलेरिया तथा क्षय आदि रोगों के कीटाणु नष्ट हो जाते हैं। इस बात की पुष्टि के लिए एक बार डॉ. हैकिन्स, ब्रिटिश सरकार की ओर से गंगाजल से दूर होने वाले रोगों के परीक्षण के लिए आए थे। उन्होंने गंगाजल के परिक्षण के लिए गंगाजल में हैजे (कालरा) के कीटाणु डाले गए। हैजे के कीटाणु मात्र 6 घंटें में ही मर गए और जब उन कीटाणुओं को साधारण पानी में रखा गया तो वह जीवित होकर अपने असंख्य में बढ़ गया। इस तरह देखा गया कि गंगाजल विभिन्न रोगों को दूर करने वाला जल है।


Comments

  1. बहुत-बहुत धन्यवाद। जानकारी के लिए।

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